Cordes sur Ciel

alsof de tijd heeft stil gestaan

Gezellige terrassen

In dit prachtige middeleeuwse dorp vindt u naast tal van monumentale panden ook gezellige terrassen en winkeltjes van kunstenaars.

Middeleeuws kunstenaarsdorpje

Eén van de allermooiste middeleeuwse (kunstenaars)dorpjes in Frankrijk, de parel van de bastides. In 2014 door de Fransen verkozen tot het favoriete dorp van Frankrijk. Dit perfecte voorbeeld van stedelijke bouwkunst van het begin van de 13e eeuw, de bastide, dankt zijn naam aan de schitterende ligging op de top van de Puech de Mordagne, boven de vallei waar de rivier de Cérou door stroomt.

In de winter en het voor- en najaar steekt het stadje vaak boven de wolken en mist uit, vandaar dat in 1993 de oorspronkelijke naam Cordes (vernoemd naar het Spaanse Cordoba) verandert werd in "Cordes sur Ciel".

Camp Redon tip

Bezoek ook de andere prachtige middeleeuwse bastides in de regio en rij/volg de 'Bastideroute'

Cordes werd in 1222 gesticht door Raimond VII, graaf van Toulouse, als gevolg van de vernietiging van het naastgelegen St Marcel door Simon de Montfort. Einde 12e eeuw was het een stadje met ruim 5500 bewoners. Na de katharenstrijd in de regio kwam Cordes in de 14e eeuw tot grote bloei, met name door de laken- en leerhandel. De prachtige huizen in Gotische stijl zijn in deze periode gebouwd.

In de periode tussen de 12e en de 14e eeuw zijn in zuidwest Frankrijk meer dan 200 nieuwe stadjes, Villeneuves, gesticht. Men noemde het een Castelnau als het bij een kasteel lag, een Sauvetat als het bij een klooster gesticht was en een Bastide, als er op die plek op het moment van stichting nog geen bebouwing was. Aangezien dit laatste bij Cordes het geval was, is het dus een bastide.

In de 15 eeuw komt er een einde aan de bloei en rijkdom van Cordes door godsdienstoorlogen en twee pestepidemieën. In de 17e eeuw wordt in het Zuiden van Frankrijk het Canal du Midi aangelegd waardoor de belangrijke handelsroute via Cordes verdwijnt en Cordes steeds meer in verval raakt.

Sinds 1923 zijn er maatregelen genomen om het van de ondergang te redden en wordt het stadje meer en meer bewoond door kunstenaars. In de prachtige oude huizen hebben zij hun ateliers gevestigd en helpen zij mee aan het herstel van de oude stad.
In het stadje is de Middeleeuwse sfeer overal terug te vinden. Het zou te ver voeren om hier alle bezienswaardigheden te bespreken, daarvoor kunt het beter met eigen ogen komen bekijken. Als u in de gelegenheid bent is het zeker de moeite waard om dat te doen tijdens de Middeleeuwse feesten die elk jaar rond 14 juli plaatsvinden.

Kamperen op familie camping Camp Redon is inclusief

  • Correspondentie/bevestiging in het Nederlands
  • Stroom, wifi, sanitair
  • Veelal uitzicht vanaf de kampeerplekken
  • Kinder-animatie in hoogseizoen
  • Prachtig zwembad met gezellig terras
  • Heerlijk genieten van de natuur

Vanaf €18 /nacht

Gasten over Camp Redon

"Zeer vriendelijke eigenaren. Kleine gemoedelijke camping. Lekker eten in het campingrestaurant. Super dat brood bij de tent wordt bezorgd, leuk animatieprogramma, mooi zwembad, prachtig uitzicht op de zonnebloemen met mooie zonsondergangen." - Irene Borsboom

TOP